Kuih Permata Hati
• Saiz hidangan: 6 orangBAHAN INTI:
• Waktu memasak: 20 minit
• jenis hidangan: Melayu
• Keistimewaan: Bentuk yang unik serta rasa yang /emak manis
• Jenis penyediaan: Menu tranding
• Cara memasak: Didih dan kukus
• Anggaran harga: RM 13.00
1 biji kelapa parut putih
3 ketul gula Melaka
2 sudu makan gula pasir 250ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan
BAHAN ADUNAN PERMATA:
125gm tepung beras pulut
20gm tepung gandum
100ml air
Pewarna makanan merah, hijau dan kuning secukupnya
BAHAN ADUNAN PUTIH:
190ml santan pekat
300ml air
60gm tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa
TAMBAHAN:
Acuan lompang
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Inti: Masukkan kelapa, gula Melaka, gula pasir, air, garam dan daun pandan ke
dalam periuk. Masak sehingga sebati dan gula Melaka larut. Ketepikan.
2. Adunan permata: Bancuh tepung pulut, tepung gandum dan air. Uli sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan dengan pewarna hijau, kuning dan merah.
3. Ambil secubit adunan, leperkan dan masukkan inti kelapa tadi. Bulatkan adunan dan masukkan ke dalam acuan lompang. Ulang sehingga habis adunan.
4. Adunan putih: Bancuh kesemua bahan dan masak hingga naik wap. Ketepikan.
5. Bagi menyediakan kuih permata hati, panaskan periuk kukusan dan sapu acuan lompang dengan sedikit minyak.
6. Tuang adunan putih ke dalam acuan lompang yang telah diisi doh permata berwarna
7. Kukus selama 20 minit atau sehlngga masak.
Sumber: dRasa
No Comment to " Kuih Permata Hati "