News Ticker

Menu

Kuih Permata Hati


• Saiz hidangan: 6 orang
• Waktu memasak: 20 minit
• jenis hidangan: Melayu
• Keistimewaan: Bentuk yang unik serta rasa yang /emak manis
• Jenis penyediaan: Menu tranding
• Cara memasak: Didih dan kukus
• Anggaran harga: RM 13.00
BAHAN INTI:
1 biji kelapa parut putih
3 ketul gula Melaka
2 sudu makan gula pasir 250ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan

BAHAN ADUNAN PERMATA:
125gm tepung beras pulut
20gm tepung gandum
100ml air
Pewarna makanan merah, hijau dan kuning secukupnya

BAHAN ADUNAN PUTIH:
190ml santan pekat
300ml air
60gm tepung beras
2 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
Garam secukup rasa

TAMBAHAN:
Acuan lompang
Minyak masak secukupnya

CARA MEMASAK:
1. Inti: Masukkan kelapa, gula Melaka, gula pasir, air, garam dan daun pandan ke
dalam periuk. Masak sehingga sebati dan gula Melaka larut. Ketepikan.
2. Adunan permata: Bancuh tepung pulut, tepung gandum dan air. Uli sehingga sebati. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian dan warnakan dengan pewarna hijau, kuning dan merah.
3. Ambil secubit adunan, leperkan dan masukkan inti kelapa tadi. Bulatkan adunan dan masukkan ke dalam acuan lompang. Ulang sehingga habis adunan.
4. Adunan putih: Bancuh kesemua bahan dan masak hingga naik wap. Ketepikan.
5. Bagi menyediakan kuih permata hati, panaskan periuk kukusan dan sapu acuan lompang dengan sedikit minyak.
6. Tuang adunan putih ke dalam acuan lompang yang telah diisi doh permata berwarna
7. Kukus selama 20 minit atau sehlngga masak.

Sumber: dRasa

Share This:

Jom Cuba Resepi

I'm Jom Cuba Resepi. A full time cooker. I enjoy to make cooking from recepi. I love cooking.

No Comment to " Kuih Permata Hati "

  • To add an Emoticons Show Icons
  • To add code Use [pre]code here[/pre]
  • To add an Image Use [img]IMAGE-URL-HERE[/img]
  • To add Youtube video just paste a video link like http://www.youtube.com/watch?v=0x_gnfpL3RM