Mozarella Udang Goreng Dan Sos Salted Gula Melaka
• Saiz hidangan: 4 orang
• Waktu memasak: 20 minit
• jenis hidangan: Moden
• Keistimewaan: Udang yang rangup dan sos yang pekat berperisa.
• jenis penyediaan: Pembuka selera
• Cara memasak: Goreng dan didih
• Anggaran harga: RM 12.00
BAHAN-BAHAN:
10 ekor udang harimau (dibuang kulit dan dibersihkan)
10 keping kultt wantan
150gm keju mozzarella
Sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak untuk mengoreng
BAHAN SOS:
80gm gula N elaka
125ml air
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Lumurkan udang dengan sedikit serbuk lada hiram dan garam rata-rata.
2. Kemudian, ambil sedikit keju mozzarella dan letak di atas kulit wantan.
3. Letakkan isi udang dan tambah sedikit lagi keju dan bungkus kemas kulit wantan. Lekatkan kulit wantan dengan sedikit air.
4. Panaskan minyak dan goreng hingga masak. Ketepikan.
5. Untuk menyediakan sos, panaskan air dan gula Melaka sehingga pekat dan masukkan garam. Ubah suai rasa mengikut citarasa anda. Nikmatinya bersama udang Mozarella tadi.
No Comment to " Mozarella Udang Goreng Dan Sos Salted Gula Melaka "